Szynka wieprzowa - duszona

  • szynka (myszka)
  • sól, vegeta, pieprz kolorowy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

Szynkę kroimy w plastry nacieramy solą pieprzem, czosnkiem i oliwą, resztę przypraw mieszamy razem i posypujemy każdy plaster.
Mięso wstawiamy do lodówki (wystarczy nawet na 1h).
Następnie podsmażamy na oliwie z oliwek, na dużym ogniu z obu stron i zalewamy wodą (ok. 1/2 l)
Dusimy pod przykryciem 40-50 minut (jeśli mocno odparuje można dolać więcej wody). Wyjmujemy mięso zagęszczamy mąką i doprawiamy gałką muszkatołową.

Jeśli sos jest mało wyrazisty możemy doprawić go przyprawami używanymi do przyprawienia mięsa.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

magdagotuje.blogspot.com. Technologia Blogger.